Mikä ihmeen vakio?
Matematiikassa vakio on luku, jonka arvo ei muutu. Sen vastakohta on muuttuja. Tämä määritelmä kuvaa hyvin meidän perustaistelua muuttujien haltuunottamisesta niin, että vakio löytyy ja säilyy.
MAPSin kautta olemme opetelleet ensin tunnistamaan nykytilasta asiat, joissa ei ole vakiota. Kun tunnistamisen taito kasvoi itse kullakin ja laajeni työntekijältä toiselle, syntyi valtava määrä vakion tarpeessa olevia asioita. Aloimme havaitsemaan joka puolella muuttujia, jotka sotkivat päivittäistä työtä ja veivät turhaa työaikaa selvittämiseen. Vakioinnin tarve vyöryi meidän päälle valtavana massana ja meidän täytyi rauhoittua ottamaan asia kerrallaan tarkasteluun, löytää siihen vaikuttavat muuttujat ja sopia yhteiset toimintatavat vakion saavuttamiseksi. Yksinkertaista, mutta todella työlästä!
Vakion löytämisen tie on ollut alkumetreillä mutkainen ja kivinen polku. Pikkuhiljaa polku on leventynyt, kivenmurikat pienentyneet ja kulku helpottunut. Mutkatkin ovat alkaneet suoristua siten, että yllätyksiä ei ole ihan joka askeleella tiedossa. Tällä hetkellä jatkamme matkaamme hyvää vauhtia kohti moottoritietä.
Mistä vakion puutteen tunnistaa?
Kaikenlainen sähläys, häiriöt ja myöhässä oleminen ovat selkeitä merkkejä vakion puutteesta. Epäjärjestys on mahtava aikasyöppö, kun jokainen vuorollaan käy mylläämässä kaaoksesta itselleen halumiansa asioita. Meille siisteys on nykyisin arkipäivää. Epäjärjestystä ei pääse juurikaan syntymään, koska ollaan koko porukalla yhdessä sovittu järjeystyksen ylläpitämiseksi pelisäännöt, jonka mukaan arjessa toimitaan. Myös toiminta on oikea-aikasempaa mitä vakoidummin prosessit toimii.
Ulkoinen ja sisäinen reklamaatio voivat olla merkkejä vakion puutteesta. Niiden juurisyiden tutkiminen ja korjaaminen kuuluvat meidän ykkösprioriteetteihin, koska haluamme olla asiakkaillemme luotettava ja laadukas toimija.
Vakion puutteesta kertoo myös kappaleen ja toiminnan vaihteleva laatu. Jos asioille ei ole sovittu työohjetta, jokainen hakee itsellensä sopivan tavan toimia ja tekee omasta mielestään riittävää laatua. Hyvä, vakioitu työohje tarjoaa jokaiselle onnistumisen edellytykset. Työohjetta voisi kutsua myös onnistumisen reseptiksi, jonka avulla autamme toisiamme onnistumaan.